Aanmeldzuil in de praktijk
Wij hebben in de hal als u binnenkomt een aanmeldzuil staat. Als u een afspraak heeft kunt u zich daar aanmelden, u hoeft dan niet meer langs de balie.
Griep en pneumokokken vaccinaties 2024
Dit jaar zijn de griep en pneumokokken vaccinaties op dinsdag 15 oktober 2024 tussen 8:00 uur en 18:00 uur.
Als u in aanmerking komt voor een van deze vaccinaties krijgt u een aantal weken van te voren een uitnodiging van ons thuis gestuurd.
Bloedafname
Op maandag en donderdag van 08:00 tot 11:00 uur kunt u bij ons terecht om bloed te laten prikken door het HMC. Vanaf heden kunt u hiervoor een afspraak maken via ‘prikkeninhaaglanden.nl’. Het is niet meer mogelijk om deze afspraak te maken via ‘mijnhmc’. Mocht het niet lukken kunt u altijd bellen naar het HMC via telefoonnummer 088-9792854. Deze afspraken kunnen helaas niet door de huisartsenpraktijk ingepland worden.
Uw bloed wordt onderzocht in het laboratorium van het ziekenhuis en wij ontvangen binnen enkele werkdagen de uitslag elektronisch.
Op dinsdag, woensdag en vrijdag kunt u bij onze assistentes bloedprikken. Dit is alleen voor bloedafname aanvragen die zijn aangevraagd door de huisarts, of de praktijkondersteuner.
Als u een afspraak wil maken voor het bloedprikken door onze eigen assistentes, kunt u ons bellen 070-3869178, of via Mijngezondheid.net een afspraak inplannen. U kiest dan voor een afspraak met de assistente en daarna kunt u kiezen voor bloedprikken.
Mazelen
Sinds een aantal jaar kwam mazelen niet meer voor in Nederland. Onlangs werden er een aantal kinderen in Brabant ziek. Omdat de vaccinatiegraad de laatste jaren daalt, krijgt de ziekte de kans om zich te verspreiden.
Mazelen komt door een heel besmettelijk virus. Dit virus kan uw kind krijgen via iemand anders met mazelen. Die heeft het virus in de neus, mond en keel, en dus ook in het snot en speeksel. Als degene met mazelen hoest of niest, komen er druppeltjes speeksel in de lucht. Die komen in de neus, of mond van andere mensen. Afstand houden helpt niet. Als een besmet persoon ergens is geweest, kunnen daar nog 2 uur druppeltjes in de lucht blijven. Het virus kan ook makkelijk via de handen, bestek, bekers of speelgoed van de een naar de ander.
Wat zijn de klachten bij mazelen?
- Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Vaak is de koorts hoog.
- Aan de binnenkant van de wangen komen witte vlekjes.
- Na een paar dagen komen er rode vlekken op het gezicht, daarna over het hele lichaam.
- De vlekken worden geleidelijk bruin. Ze kunnen samen grotere vlekken vormen. Dan blijven er vlekjes met normale huidskleur over.
- De huid kan ook jeuken.
- De koorts kan verdwijnen en weer heftig terugkomen.
Bij sommige kinderen verloopt mazelen ernstig. Zij krijgen:
- een oorontsteking met soms blijvende doofheid
- ernstige longontsteking
- een ontsteking van de hersenen of hersenvliezen, vaak met blijvende schade aan de hersenen.
Deze ernstige vormen van mazelen komen vooral voor:
- bij kinderen onder de 5 jaar
- bij volwassenen die geen prikken tegen mazelen hebben gehad, of nooit mazelen hebben gehad
Baby’s krijgen rond 14 maanden een vaccinatie tegen mazelen (BMR-vaccin). De 2de vaccinatie wordt gegeven in het jaar dat uw kind 9 jaar wordt. Het BMR-vaccin beschermt tegen mazelen en ook tegen rodehond en bof. Voor vragen over de vaccinatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau.
Dit kunt u doen om verspreiding van mazelen te voorkomen
Om mazelen bij kinderen te voorkomen, adviseren wij het volgende:
- Zorg voor goede hygiëne: was uw handen en zorg ervoor dat u in uw elleboog hoest en niest.
- Bel de huisarts als u denkt dat u, of iemand uit uw gezin mazelen heeft.
- Bent u van plan om met uw kind jonger dan 14 maanden naar het buitenland te gaan? In sommige landen heerst mazelen en is het verstandig om kinderen eerder te laten vaccineren. Lees er meer over op de website van het RIVM.
Kinkhoest
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van keel, luchtpijp en neus. De Bordetella pertussis-bacterie veroorzaakt deze ziekte. Deze bacterie komt bij hoesten, niezen en praten in de lucht.
Vooral kinderen hebben last van kinkhoest. De hoestbuien zijn erg vermoeiend en worden steeds erger, vooral ’s nachts.
- Tijdens een hoestbui kan iemand last hebben van een piepende ademhaling en het opgeven van slijm.
- Een kind kan tijdens een hoestbui blauw worden.
- Na zo’n erge hoestbui komt overgeven vaak voor.
Deze periode duurt enkele weken. Hierna gaat het hoesten langzaam over in een zogenaamde losse hoest (dus zonder slijm). Dit kan nog een paar weken duren.
Kinderen jonger dan 1 jaar die nog geen 3 DKTP vaccinaties hebben gehad kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest. Hetzelfde geldt voor pasgeboren baby’s waarvan de moeder niet gevaccineerd is tijdens de zwangerschap. Bent u zwanger? Dan kunt u uw baby beschermen door uzelf tijdens de zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest. U kunt de vaccinatie gratis halen vanaf de 22e week van uw zwangerschap.
Kinkhoest lijkt bij volwassenen vaak op een stevige verkoudheid. De infectie gaat over van de ene op de andere persoon bij hoesten, niezen en praten. De bacterie komt dan in de lucht, waardoor anderen die kunnen inademen.
Bel direct de huisarts als iemand in je gezin kinkhoest heeft en 1 van deze dingen kloppen:
- Je kind met kinkhoest is jonger dan 1 jaar
- Een ander kind in huis is jonger dan 1 jaar
- Iemand in huis is meer dan 34 weken zwanger en heeft tijdens de zwangerschap geen prik tegen kinkhoest gekregen.
Bloedprikken GOED Voorburg
Er is uitbreiding voor het bloedprikken.
Op dinsdag, woensdag en vrijdag prikken onze eigen assistentes.
Dit is alleen voor bloedprik aanvragen, aangevraagd door de huisarts of praktijkondersteuner.
Als een specialist een bloed onderzoek heeft aangevraagd dan kunnen wij dit niet zelf afnemen maar gaat dit via het HMC laboratorium. Ze zijn op maandag en donderdag in onze praktijk.
Als u een afspraak wil maken voor het bloedprikken door onze eigen assistentes, kunt u ons bellen 070-3869178 of via Mijngezondheid.net een afspraak inplannen. U kiest dan voor een afspraak met de assistente en daarna kunt u kiezen voor bloedprikken.
Vitamine D vanaf januari 2023 niet meer vergoed door zorgverzekering
Vanaf 1 januari 2023 is er geen vergoeding meer mogelijk voor vitamine D vanuit de zorgverzekering.
Meer informatie hierover via: Vanaf-2023-betaalt-u-zelf-voor-vitamine-D
Online aanvragen herhaalmedicatie
Per heden kunt u uw online herhaalmedicatie alleen nog via mijngezondheid.net of de app MedGemak+ aanvragen. U kunt daar inloggen met uw DigiD.
Kloppen uw gegevens nog?
Bent u verhuisd? Heeft u een nieuw telefoonnummer of hebben wij uw e-mail adres niet? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven?
Zo kunnen wij u op diverse manieren bereiken. Zeker in deze tijd waar veel zaken digitaal gaan.
Als u niet zeker weet of wij de juiste gegevens hebben neemt u dan ook vooral contact met ons op.
U kunt uw gegevens doormailen naar info@huisartsengoedvoorburg.nl
Of bel ons op 070-3869178
Uw medische gegevens thuis bekijken. Hoe doet u dat?
Bijvoorbeeld:
- het advies van de huisarts
- de uitslagen van onderzoek
- de lijst met uw medicijnen
U kunt uw medische gegevens daarna online lezen op uw eigen telefoon of computer. Dat kan nadat u veilig inlogt. U heeft dan meer informatie om samen met ons te praten over uw gezondheid en om een keuze te maken over uw behandeling.
Wilt u de gegevens over uw gezondheid bekijken op internet? U kunt inloggen op MijnGezondheid.net via onze website www.huisartsengoedvoorburg.nl
Heeft u hulp nodig bij het aanmelden? Neem dan contact met ons op via 070-3869178 of via de link
https://home.mijngezondheid.net/inloggen/?_nfpb=true&_pageLabel=medicalFileEpisodes