Taken van de doktersassistente
De doktersassistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Zij maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonisch spreekuur. Zij kan u ook in bepaalde gevallen advies geven, of vragen beantwoorden. Als u telefonisch een afspraak maakt informeert de doktersassistente naar de reden van uw komst. Dit heet triage. Triage zorgt ervoor dat u als patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment, door de juiste hulpverlener. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten. Voor vragen waar advies van de huisarts nodig is, zal zij overleggen met de huisarts en u daarna terugbellen.
Om een aantal redenen is het belangrijk dat er triage wordt verricht:
- De doktersassistente maakt een inschatting van de snelheid waarmee iemand met zijn/haar klacht geholpen moet worden. Zo kan zij bepalen wat de juiste hulp, of actie is voor u. Bijvoorbeeld een (spoed) afspraak, (spoed) visite, een advies, of een recept.
- De juiste tijd wordt ingepland, bijvoorbeeld een dubbel consult.
- De juiste hulpverlener wordt ingeschakeld. In onze huisartsenpraktijk zijn meerdere hulpverleners werkzaam en heeft iedereen zijn eigen taken.
Goed om te weten:
- De doktersassistenten zijn opgeleid om triage te verrichten en bezitten voldoende medische kennis.
- Er zijn medische klachten, of vragen die de doktersassistente op basis van protocollen zelfstandig kan afhandelen met een zelfzorgadvies. Dit advies wordt altijd nabesproken met uw huisarts.
- De assistente is (net als uw huisarts) verplicht vertrouwelijk met de informatie om te gaan. Alle medewerkers van de huisartsenpraktijk hebben beroepsgeheim.
U kunt verder bij de assistente terecht voor:
- het meten van de bloeddruk
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- hechtingen verwijderen
- urine onderzoek
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
Ook houdt een doktersassistente een vrouwenspreekuur. Hier kunt u terecht voor advies over anticonceptie, SOA’s, het wisselen van een pessarium, vaginale klachten en uitstrijkjes.
De bevoegdheden van een doktersassistente zijn uitgebreid met een extra SOH opleiding (Spreekuur Ondersteunend Huisarts). De SOH ondersteunt de huisarts bij haar werkzaamheden door zelfstandig semi-spoedeisende patiënten op haar spreekuur te zien. De SOH is speciaal opgeleid om diverse aandoeningen en klachten volgens een vastgesteld protocol te behandelen, of door te verwijzen indien noodzakelijk.
Bij de SOH kunt u terecht voor:
- Neusbloedingen
- Keelpijn
- Oorklachten
- Oogklachten
- Voorhoofdsholteontsteking
- Scheur-, snij-, schaaf- en brandwonden
- Huidreacties / allergieën
- Teken- of insectenbeet
- Enkeldistorsie
- Teenletsel
- Huidplekjes verwijderen